Fusilloni z kurczakiem i pieczarkami

Domowy obiad w stylu Vera Italia – prosto, pysznie, jak u mamy… tylko włoskiej! Fusilloni z kurczakiem i pieczarkami

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g włoskiego makaronu fusilloni
  • 2  łyżki klasycznej oliwy z oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 6–8 sztuk pieczarek
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki czosnku (suszonego)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pietruszki (suszonej)
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18% – około 3–4 łyżki
  • Ser Grana Padano lub #Parmigiano Reggiano – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę i pieczarki w cienkie plastry. Kurczaka w kostkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj kurczaka i pieczarki, delikatnie podsmaż przez kilka minut.
  4. Wsyp wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj i duś całość pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Dodaj śmietanę, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się kremowy.
  6. Ugotuj fusilloni al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Wymieszaj makaron z sosem.
  8. Podawaj od razu, posypując startym serem na talerzu.

Zachęcamy do skorzystania z przepisu oraz produktów z naszego sklepu internetowego z włoskimi produktami! 

Older

Miód kasztanowy – smak natury z charakterem

Newer

Odkrywanie południowego Lazio: Latina, Terracina i Fondi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mamy nadzieję, że zakupy w naszym sklepie będą dla ciebie satysfakcjonujące i będziemy mogli Cię gościć kolejny raz.