Fusilloni z kurczakiem i pieczarkami

🍝 Domowy obiad w stylu Vera Italia – prosto, pysznie, jak u mamy… tylko włoskiej!
#Fusilloni z kurczakiem i pieczarkami
Składniki (na 2 porcje):
-250 g włoskiego makaronu fusilloni
-2 łyżki klasycznej oliwy z oliwek
-1 średnia czerwona cebula
-1 średnia pierś z kurczaka
-6–8 sztuk pieczarek
-½ łyżeczki kurkumy
-½ łyżeczki bazylii
-½ łyżeczki czosnku (suszonego)
-½ łyżeczki słodkiej papryki
-½ łyżeczki pietruszki (suszonej)
-Sól do smaku
-Śmietana 18% – około 3–4 łyżki
-Ser Grana #Padano lub #Parmigiano Reggiano – do posypania
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cebulę i pieczarki w cienkie plastry. Kurczaka w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
3. Dodaj kurczaka i pieczarki, delikatnie podsmaż przez kilka minut.
4. Wsyp wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj i duś całość pod przykryciem przez ok. 10 minut.
5. Dodaj śmietanę, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się kremowy.
6. Ugotuj fusilloni al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Wymieszaj makaron z sosem.
8. Podawaj od razu, posypując startym serem na talerzu.
Zachęcamy do skorzystania z przepisu oraz produktów z naszego sklepu internetowego z #włoskimi produktami! 🇮🇹💚🤍❤️
Older

Miód kasztanowy – smak natury z charakterem

Newer

Odkrywanie południowego Lazio: Latina, Terracina i Fondi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mamy nadzieję, że zakupy w naszym sklepie będą dla ciebie satysfakcjonujące i będziemy mogli Cię gościć kolejny raz.