Pistacje – zielony skarb Włoch prosto do Twojej kuchni

Dlaczego warto jeść pistacje – właściwości odżywcze

Włoskie źródła podkreślają, że pistacje to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Są bogate w witaminę B6, witaminę E, kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega-9), potas, magnez, wapń i żelazo.

Pistacje na drzewie | freepik.com

Znaczna moc antyoksydantów i zdrowie serca

Pistacje wyróżniają się spośród orzechów wysoką zawartością antyoksydantów — luteiny, zeaksantyny, polifenoli i tokoferoli — które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie sercowo-naczyniowe.

Lekki kalorycznie, a pożywny i sycący

Zaledwie 30 g pistacji dostarcza około 160 kcal, zawiera praktycznie tyle białka i włókna co inne orzechy, ale ma niższą zawartość tłuszczu. Dzięki temu są idealnym zdrową przekąską, który zapewnia sytość bez obciążania kaloriami.

Łuskane pistacje | freepik.com

Wsparcie układu pokarmowego i metabolicznego

Bogate w błonnik, pistacje działają jak prebiotyki – wspierają zdrowie jelit i sprzyjają równowadze mikrobioty. Ponadto wspomagają stabilizację poziomu glukozy we krwi i mogą przyczyniać się do redukcji cholesterolu LDL, wspierając wrodzą ochronę serca.

Włoskie pistacje – jakość i tradycja

Wyprawa po pistacje nie byłaby kompletna bez wspomnienia o słynnym pistacchio di Bronte DOP z Sycylii — odmianie o wyjątkowych walorach smakowych i jakościowych, cenionej w kuchni i cukiernictwie Italii.

Starsze

Fit ciasteczka z nasionami konopi – zdrowa przekąska do kawy

Nowszy

Anyż gwiazdkowy – właściwości i zastosowania

Dodaj komentarz

Mamy nadzieję, że zakupy w naszym sklepie będą dla ciebie satysfakcjonujące i będziemy mogli Cię gościć kolejny raz.