Chrupiące, zdrowe i pełne smaku – to przepis na domowe fit ciasteczka z nasionami konopi, które idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do kawy albo szybki snack w ciągu dnia. Dzięki delikatnej, orzechowej nucie oraz wartościowym składnikom, to świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy.

Pyszne fit ciasteczka z nasionami konopi idealne do porannej kawy
Składniki (ok. 15–18 sztuk):
- 150 g mąki pszennej (lub mieszanki orkiszowej i owsianej dla wersji fit)
- 60 g masła lub oleju kokosowego
- 50 g cukru trzcinowego albo miodu
- 1 jajko
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: skórka z cytryny/pomarańczy, garść posiekanych migdałów/pistacji, odrobina wanilii
Przygotowanie krok po kroku:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i 2 łyżki nasion konopi.
- Osobno utrzyj masło z cukrem lub miodem, dodaj jajko i startą skórkę cytrusową.
- Połącz składniki i zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodaj łyżkę mleka).
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz i posyp resztą nasion konopi.
- Piecz w 170 °C (góra–dół) przez 12–15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Wystudź i ciesz się smakiem domowych, zdrowych ciasteczek!